Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Smardz pospolity ( Morchella vulgaris)

Smardze to wczesnowiosenne grzyby w gromady workowców, kiedyś masowo zbierane a dzisiaj pod ochroną z powodu rzadkości występowania.

Wygląd

Owocnik składa się z główki osadzonej na trzonie. Główka ma kształt smukły,m stożkowaty, czasami owalny i wielkość do 7 cm wysokości/4 cm szerokości. Kolor dość zmienny - od szaroróżowego, szarobrązowego do żółtobrązowego i prawie czarnego. W środku jest pusta a na powierzchni pokryta pionowymi i poziomymi żeberkami tworzącymi prawie prostokątne jamki z warstwą zarodnikonośną (alweole). Żeberka układają się dość równo tworząc wzór nieco podobny do plastra miodu; schodzą na trzon i są do niego przyrośnięte. Trzon jest przeważnie węższy i nieco krótszy od główki. Ma nieregularny kształt, jest zwykle pomarszczony, lekko spłaszczony i wygięty. W środku pusty a na powierzchni matowy, lekko ziarnisty. Miąższ dość cienki, kruchy, łamliwy, chrząstkowaty. Zapach i smak przyjemne.

Zobacz inne nazwy smardza pospolitego

Występowanie

Wyrasta od kwietnia do początku czerwca, często wiele owocników niedaleko siebie. Możemy go spotkać w wilgotnych lasach liściastych, zwykle na brzegu albo wśród dróg; w lasach łęgowych, zaroślach, czasami w parkach i ogrodach na ściółce z kory. Kiedyś były zbierane masowo na przednówku, dziś rzadkie.

Wszystkie gatunki z rodziny smardzowatych podlegają w Polsce ochronie!

Zastosowanie w kuchni

Smardze są w Polsce pod ochroną, ale  można czasami kupić w super marketach owocniki suszone sprowadzane zza granicy albo wybrać się na nie wiosną na Słowację. To bardzo smaczne grzyby jadalne. Gdy już je pozyskamy to można je smażyć, dusić, większe sztuki faszerować... Suszone nadają się doskonale na zupę lub sos. Pyszna jest jajecznica na smardzach.

Polecamy: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?

Podobne są inne gatunki smardzów (wszystkie są jadalne): np. smardz jadalny (Morchella eskulenta) z nieregularnymi jamkami czy mitrówka półwolna (Mitropfora semilibera) z główką w kształcie kapturka osadzonego  na dość długim trzonku.
Niebezpieczne może być pomylenie smardza z trującą piestrzenicą kasztanowatą (Gyromitra esculenta) - ta ma główkę mózgowato pofałdowaną i nie ma jamek na powierzchni.

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Zamów darmowy newsletter