Owocnik w kształcie odwróconej gruszki, ma kulistą główkę, pokrytą gęsto kolcami w kolorze białawym lub jasnobrązowym, trzon też posiada kolce, ale gorzej wykształcone. Trzon bielszy od główki. Miąższ u młodych osobników idealnie biały, zwarty – tylko takie okazy nadają się do jedzenia. Z wiekiem wyraźnie widać w główce zbiór zarodników, konsystencja staje się watowata, w kolorze żółtawym lub zielono brązowym, mokry.
Purchawka ma bardzo przyjemny zapach i delikatny smak. Wszystkie purchawki są jadalne w młodym stadium, z wyjątkiem tych o nieprzyjemnym zapachu miąższu.
Uwaga purchawki mogą być we wczesnym stadium pomylone z muchomorem. Różnica polega na tym, że purchawka ma kolczasto-ziarnowatą strukturęna powierzchni, a przekrój charakteryzuje się jednorodnym wnętrzem. U muchomorów na przekroju widać zarys owocnika, trzon i kapelusz z blaszkami.