Purchawka chropowata Lycoperdon perlatum

Purchawka chropowata
Pospolicie występuje w lasach iglastych i liściastych. Jadalne są młode osobniki, o białym wnętrzu. Jest aromatyczna i ma grzybowy, intensywny smak.
/ 08.09.2009 13:49
Purchawka chropowata

Owocnik w kształcie odwróconej gruszki, ma kulistą główkę, pokrytą gęsto kolcami w kolorze białawym lub jasnobrązowym, trzon też posiada kolce, ale gorzej wykształcone. Trzon bielszy od główki. Miąższ u młodych osobników idealnie biały, zwarty – tylko takie okazy nadają się do jedzenia. Z wiekiem wyraźnie widać w główce zbiór zarodników, konsystencja staje się watowata, w kolorze żółtawym lub zielono brązowym, mokry. 

Purchawka ma bardzo przyjemny zapach i delikatny smak. Wszystkie purchawki są jadalne w młodym stadium, z wyjątkiem tych o nieprzyjemnym zapachu miąższu.

Uwaga purchawki mogą być we wczesnym stadium pomylone z muchomorem. Różnica polega na tym, że purchawka ma kolczasto-ziarnowatą strukturęna powierzchni, a przekrój charakteryzuje się jednorodnym wnętrzem. U muchomorów na przekroju widać zarys owocnika, trzon i kapelusz z blaszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA