Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Białoporek brzozowy (Piptoporus betulinus)

Pospolity grzyb nadrzewny z charakterystycznym białym hymenoforem. Pasożyt drzew, powoduje brunatną zgniliznę drewna.

Wygląd

Owocniki początkowo mają formę kulistych bulw, dopiero w wiekiem przyjmują kształt nerkowatych, poduchowatych kapeluszy przyrośniętych bokiem do pnia.
Z wierzchu są gładkie, matowe, szarobiałe lub brązowawe, z jakby papierową skórką. Hymenofor  rurkowaty, rurki i pory białe, z wiekiem brązowieją. Miąższ biały, nawet gdy wyschnięty. U młodych owocników miękki i soczysty, z wiekiem twardnieje - staje się korkowy i lekki. Zapach przyjemny, grzybowy; smak kwaskowaty. 

Występowanie

Białoporek tworzy owocniki jednoroczne od sierpnia do października, ale owocniki są dość trwałe i możemy je spotkać przez cały rok. Wyrastają na żywych i martwych pniach i gałęziach brzóz, i tylko brzóz, czasami wysoko nad ziemią. Bywa, że pień jest pokryty owocnikami w różnym stadium rozwoju na całej wysokości.

Zobacz nazwy regionalne białoporka brzozowego

Niektórzy uważają, że młode owocniki białoporka są jadalne. Robią na nim także nalewki.  Zaatakowane drewno rozkrusza się na pył, który może być używany do polerowania. Bonifratrzy podobno używają białoporka przy produkcji leków ziołowych, razem z tzw. czarną hubą brzozową czyli błyskoporkiem podkorowym (Inonotus obliguus).

W czym najlepiej ćwiczyć?

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter